More
  AcasăACTUALITATETwitter interzice permanent contul lui Trump.

  Twitter interzice permanent contul lui Trump.

  Rețeaua de socializare spune că a întreprins acțiunea rară „din cauza riscului de incitare în continuare la violență”, după o revoltă mortală pe Capitol Hill.

  Vineri, Twitter a interzis definitiv contul lui Donald Trump, deoarece rețeaua socială a avertizat că tweet-urile președintelui riscă să incite la violență ulterioară, după ce a bătut o gloată care a invadat Capitolul la începutul acestei săptămâni. Aplicația pentru mesaje scurte a declarat că a găsit deja planuri de acțiuni armate care circulă pe platforma sa înainte de inaugurarea din 20 ianuarie.

  Twitter a făcut pasul extrem de neobișnuit după ce și-a încheiat ultimele tweet-uri, constituind un risc pentru siguranța publică și ar putea duce la mai multe ravagii. Contul președintelui, care avea peste 88 de milioane de adepți, a fost blocat temporar miercuri pentru o serie de tweet-uri care au contestat victoria fostului vicepreședinte Joe Biden la alegerile prezidențiale din 2020. 

  Rețeaua socială a concluzionat că ultimele tweet-uri ale președintelui prezintă un risc de incitare la violență suplimentară.

  „După o revizuire atentă a Tweet-urilor recente din   contul @realDonaldTrump și a contextului din jurul lor, am suspendat definitiv contul din cauza riscului de incitare la violență în continuare”, a declarat Twitter într-un tweet care a inclus un link către o postare pe blog care explica acțiunea . „Planurile pentru viitoarele proteste armate au început deja să prolifereze pe Twitter și în afara acestuia, inclusiv un atac secundar propus asupra Capitoliei SUA și a clădirilor Capitoliei de Stat pe 17 ianuarie 2021”, se spune în post.

  Mișcarea Twitter, care a urmat unui bloc similar emis de Facebook, vine în timp ce țara se învârte în urma unui asalt haotic miercuri pe Capitol. Corpul la corp, în care au murit cinci persoane, a urmat un miting Trump în apropiere și a venit în timp ce Congresul a fost adunat pentru a certifica rezultatele alegerilor prezidențiale aprinse. Atacul a oprit numărătoarea, deși a fost reluată și a fost finalizată după ce forțele de ordine au eliminat Capitolul de revoltători. 

  Twitter a fost reticent să retragă contul lui Trump, deoarece rolul său de președinte face ca cuvintele sale să fie de interes public. Cu toate acestea, compania s-a confruntat cu o presiune crescută pentru a suspenda definitiv contul președintelui după ce pretențiile sale nefondate de fraudă electorală s-au revărsat în violență pe Capitol Hill și această mișcare marchează cea mai dură mustrare de până acum. Angajații Twitter au criticat compania pentru că nu acționează, scriind o scrisoare către CEO-ul Jack Dorsey și alți directori ai companiei cerând o anchetă cu privire la rolul rețelei sociale în revoltă, potrivit  The Washington Post . 

  De ani de zile, criticii au cerut ca Twitter să-l interzică pe Trump. Președintele a încălcat regulile rețelei sociale în trecut, dar compania fie a lăsat tweet-urile, le-a etichetat, fie le-a verificat în spatele unei notificări de interes public care le-a permis utilizatorilor să facă clic pe un buton pentru a continua și a citi tweet-urile. În 2017, de exemplu, Trump a postat pe Twitter ceea ce părea a fi o amenințare împotriva  Coreei de Nord . Deși Twitter are reguli împotriva amenințărilor violente, a spus că caracterul actual al tweet-ului merită să-i permită să rămână pe rețeaua socială. De la 6 ianuarie, Twitter a etichetat cinci dintre tweet-urile lui Trump, deoarece conțineau pretenții nefondate de fraudă electorală. 

  Vineri, Twitter a spus că două dintre tweet-urile președintelui au încălcat regulile sale împotriva glorificării violenței, determinând compania să-l interzică. “În contextul evenimentelor oribile din această săptămână, am precizat miercuri că încălcările suplimentare ale Regulilor Twitter ar putea duce chiar la această acțiune”, a spus compania într-un tweet.

  Într-o postare pe blog, Twitter a explicat că două dintre tweet-urile lui Trump postate vineri și-au încălcat regulile împotriva glorificării violenței. Într-unul dintre tweet-uri, Trump a spus că nu va participa la inaugurarea lui Biden pe 20 ianuarie. În celălalt tweet, Trump a spus că susținătorii săi, pe care i-a numit „Patrioții americani”, vor „avea o voce lungă și uriașă în viitor” și „nu va fi nerespectat sau tratat nedrept în nici un fel, formă sau formă !!!”

  Twitter a declarat că compania a luat în considerare tweet-urile în contextul evenimentelor recente, inclusiv revolta, și a concluzionat că mesajele lui Trump ar putea stimula violența. Cele două tweets „au fost foarte susceptibile să încurajeze și să inspire oamenii să reproducă faptele criminale care au avut loc la Capitolul SUA pe 6 ianuarie 2021”, a spus Twitter. 

  Compania a încheiat tweet-ul despre faptul că Trump omite inaugurarea ar putea încuraja oamenii care doresc să comită violență, deoarece știu că nu va fi acolo. Folosirea de către Trump a expresiei „Patrioții americani” a fost interpretată ca sprijin pentru oamenii care au asaltat Capitolul.

  “Am precizat cu ani în urmă că aceste conturi nu sunt peste regulile noastre și nu pot folosi Twitter pentru a incita la violență”, a spus compania într-un tweet. „Vom continua să fim transparenți în privința politicilor noastre și a aplicării acestora”.

  Twitter a spus că va suspenda un nou cont dacă Trump ar crea unul pentru a se sustrage interdicției. De asemenea, compania ar putea limita utilizarea conturilor Twitter @POTUS și @WhiteHouse, pe care Trump sau echipa sa pare să le fi încercat după suspendare.

  Mai multe conturi de profil Twitter au trimis pe Twitter capturi de ecran din contul @POTUS în care Trump a criticat interdicția Twitter și a sugerat că echipa sa lucrează la crearea unui nou serviciu. “Nu vom fi TACUTI!” a spus el în tweet, care se pare că a fost șters. (CNET nu a văzut tweet-urile, dar au fost difuzate pe Twitter.)

  Twitter va transfera ambele conturi către noua administrație Biden, astfel încât acestea nu vor fi suspendate decât dacă compania consideră că este necesar pentru a preveni vătămarea reală. 

  Casa Albă nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Jason Miller, consilier al lui Trump, a numit mișcarea Twitter „dezgustătoare” într-un tweet . „Dacă nu crezi că vin după tine în continuare, te înșeli”, a scris pe Twitter Miller. Fiul lui Trump, Donald Trump, Jr., a  scris pe Twitter  că suspendarea este o „nebunie absolută”.

  Un link către contul lui Trump spune că este suspendat. Contul său de Facebook a fost blocat pe termen nelimitat. YouTube deținut de Google a dat jos unul dintre videoclipurile lui Trump, dar nu i-a blocat contul. 

  Facebook și YouTube nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

  La începutul zilei, Twitter a interzis conturile  generalului Michael Flynn , avocatului  Sidney Powell  și o serie de alți susținători ai  falsei teorii a conspirației QAnon  îmbrățișată de mulți dintre cei mai înflăcărați fani ai lui Trump. Teoria fără temei spune în mod fals că o cabală de traficanți de sex venerați de Satan controlează guvernul.

  Acțiunile Twitter au reaprins deja tensiunile dintre Twitter și conservatorii care se îndreaptă deja către platforme alternative, cum ar fi Parler și Gab, cu mai puține reguli. Măsura fără precedent pune, de asemenea, mai multă presiune pe alte rețele sociale pentru a interzice președintele. 

  Grupurile pentru drepturile civile au lăudat rapid acțiunea și au îndemnat alte companii să facă același lucru.

  Vineri, coaliția Stop Hate for Profit a cerut Facebook, Twitter, compania mamă Google Alphabet și alte platforme de socializare să interzică definitiv Trump. Grupul este alcătuit din drepturi civile și grupuri de advocacy, inclusiv Liga anti-defăimare și Color of Change.

  „Un sfârșit potrivit unei moșteniri de ură și vitriol”, a declarat Jonathan Greenblatt, CEO al ADL, într-un  tweet . „Președintele Trump a incitat revoltele violente de la Capitol folosind social media și a plătit prețul”. 

  Alte grupuri, cum ar fi Muslim Advocates, au cerut Facebook și YouTube, deținute de Google, să ia aceeași acțiune împotriva lui Trump.

  “A trecut mult timp pentru ca aceste companii să ia măsurile necesare pentru a aborda ura și dezinformarea omniprezentă pe platformele lor”, a declarat Eric Naing, ofițer pentru relații media cu avocații musulmani.

  Publicat pentru prima dată pe 8 ianuarie 2021 la 15:33.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Must Read